Kuchnia

Drinki

Zapiekanka z ryżu i kurczaka - przepis składniki i przygotowanie -Przepis

Tego potrzebujesz:

50 dag piersi z kurczaka
po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
2 łyżeczki curry
łyżeczka suszonego oregano
łyżka mąki cebula
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów
puszka kukurydzy
650 ml bulionu drobiowego
mały słoiczek przecieru pomidorowego
łyżka oliwy
20 dag ryżu, np. basmati

Piersi kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i obtocz w mieszance papryki w proszku, curry i mąki.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
Pomidory z puszki rozdrobnij.
Kukurydzę z puszki odcedź na sitku i przepłucz wodą.
Zagotuj bulion razem z przecierem pomidorowym, dopraw solą i pieprzem, dodaj oregano.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij 5 minut na małym ogniu.
Zwiększ ogień, wrzuć czosnek, piersi kurczaka i obsmażaj je 4 minuty.
Następnie dodaj kukurydzę i ryż, wymieszaj i smaż razem przez 2 minuty.
Dodaj pomidory i mieszając, smaż przez minutę.
Zalej szklanką gorącego bulionu i zagotuj.
Przełóż zawartość patelni do żaroodpornego garnka lub naczynia, zalej resztą bulionu, wymieszaj i zagotuj.
Przykryj i wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika.
Piecz przez 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation