Kuchnia

Przepisy

sernik bananowy, idealnie kremowy, naturalnie zdrowy i bez cukru.
WAŻNE:
*SKŁADNIKI NIECH BĘDĄ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
*ZAOPATRZ SIĘ W TORTOWNICĘ I NACZYNIE, DO KTÓREGO TA TORTOWNICA WEJDZIE (KONIECZNIE SPRAWDŹ CZY SIĘ MIEŚCI)
*PRZYGOTUJ TEŻ FOLIĘ ALUMINIOWĄ I PAPIER DO PIECZENIA

1 kg lekkiego sera na serniki (ja miałam emilki 0%, zmieszałam go z jakieś 100g ricotty)

1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
2 płaskie łyżki mąki (pszennej, ziemniaczanej, owsianej)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego/pasty z ziaren wanilii/ziarenka z laski wanilii/
4-5 bananów (byle nie zielonych, najlepiej dojrzałych, porządnie rozciapcianych lub nawet zmiksowanych
2 jajka
4 białka
80 ml mleka zagęszcznego light do kawy/ lub śmietanki kremówki

ew. cukier, jesli ktoś wyraża taką chęć :)
do dekoracji: łyżka kakao ciemnego, łyżka syropu klonowego lub likieru np. kawowego, banany

Nagrzej piekarnik do 175 stopni C.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem, a spód wyłóż papierem do pieczenia. Opakuj tortownicę folią aluminiową.
Ser zmiksuj z budyniem i mąką. Następnie dodaj banany i ekstrakt waniliowy i dalej miksuj. Kolejnym etapem jest powolne dodawanie jajek i białek. Najlepiej wbić je do jednej miseczki i dodawać partiami, ciągle miksując. Szpatułką zdrap masę z brzegów miski, zeby nic nie zginęło :D
Następnie dodaj meczko zagęszczone i dalej miksuj.
Nastaw czajnik, będzie potrzebny wrzątek.

Przelej masę do tortownicy i włóż do większego naczynia.
Włóż całość do piekarnika i wlej wrzątek do naczynia, w którym znajduje się tortownica, tak aby poziom wody sięgał ok. połowy tortownicy. Zamknij drzwiczki piekarnika i piecz przez 20 min.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz przez kolejne 90 min.
Po upieczeniu zostaw ciato w piekarniku jeszcze 15 min.
Następnie otwórz drzwiczki na kolejne 15 min.
Wyjmij sernik i ostudź go całkowicie.
Ostudzony włóż do lodówki na całą noc.
http://petitparis-forbreakfast.blogspot.com/2012/05/sernik-bananowy-idealnie-kremowy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation