Kuchnia

na słono/przekąski

conchillione zapiekane z sosem bolońskim
SKŁADNIKI:
makaron conchiglioni (powinno byc po około 10 sztuk na osobę ja dałam mniej)
500g mięsa mielonego woł-wp
cebula
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
sos pomidorowy: oliwa, czosnek, koncentrat, pomidory z puszki, oregano, bazylia
kulka mozarelli
tarty żółty ser
oliwa
..PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotuje al dente kolo 8 do 10 minut. uważając, aby się nie rozgotował. Do wody dolałam łyzeczke oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przelać należy go zimną wodą odcedzic i ostawic. W miedzyczasie robimy farsz i sos. Cebulka w kostkę podsmażam na oliwie, dodałam mięso, czosnek, podsmażam razem, dodaje przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, sol. Odstawiam na bok. Robie sos pomidorowy, Na łyzce oleju rozgrzanego karmelizuje 2 łyzki koncetratu pomid, dodaje puszke pomidorow w zalewie, przyprawiam jak na sos do spaghettki, bazylia, oregano, czosnek, pieprz. Smaze az sos troche odparuje. Czesc gotowego sosu daje na dno naczynia do zapiekania a reszte sosu wrzucam do miesa. Mieszam wszystko. Nadzienie nie moze byc zbyt płynne. Muszle napełnić farszem łyżeczką. Układam w naczyniu żaroodpornym na sosie. Na kazda muszle daje kawalek mozarelli. posypuje oregano i do nagrzanego piekarnika, zapiekam w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut przykryte folia aluminiowa. Na ostatnie 10 minut zdejmuje i posypałam jeszcze startym serem. Pieke az sie ładnie zapeicze wszystko. Muszle sa rewelacyjne takie makaron bolognese ale w inny...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation