Kuchnia

Przepisy

CIASTO DAKTYLOWE

Ciasto:
- 120 g kaszy manny,
- 120 g mąki,
- 120 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego

Masa:
- 200 g suszonych daktyli,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- 100 g orzechów włoskich

Wykonanie:
Masło roztapiamy. Mieszamy kaszę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy. Dodajemy roztopione masło i zagniatamy palcami jak kruszonkę. Połowę ciasta wsypujemy do wysmarowanej i wysypanej bułką formy i ugniatamy.
Orzechy włoskie drobno siekamy. Daktyle drobno kroimy, przekładamy do rondla, wlewamy pół szklanki wody i gotujemy stale mieszając przez 5 minut. Dodajemy miód, sok z cytryny, cynamon, orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
Rozsmarowujemy masę daktylową na cieście. Pozostałe ciasto kruszymy na masę. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C. i pieczemy 45 minut. #ciasto #kuchnia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation