Kuchnia

Karczek pieczony w muszrardzie

Ciasto:

2-3 szklanki maki
1 kostka masła
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
orzechy włoskie
kakao
Polewa:

1/2 kostki masła
8 łyżek cukru
2 łyżki kakao
4-6 łyżek wody
Ciasto orzechowe ‚orzechowiec’ zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Z maki, masła, 5 żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Potem kule ciasta dzielimy na trzy równe części, i tylko do jednej z nich dodajemy 1 łyżkę kakao. Wszystkie kule wkładamy do lodówki lub zamrażarki na 20-30 min. (nie zamrażamy!) W miedzy czasie ubijamy piane z pozostałych białek i tez wkładamy do lodówki na kilka minut.

Następnie do wcześniej przygotowanej blachy (wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem) ścieramy pierwsza jasna kule ciasta na tarce do jabłek. Staramy się równomiernie rozprowadzić ciasto na całej powierzchni blachy. Potem kolej na ciemne ciasto, z którym postępujemy tak samo, czyli ścieramy na tarce. Na starte dwie warstwy ciasta wylewamy ubita piane, a potem ścieramy ostatnie jasne ciasto. Na koniec wsypujemy posiekane wcześniej orzechy włoskie. Tak przygotowane ciasto orzechowe ląduje w piekarniku na 30-40 min. w temperaturze 180-200 C lub 350 F.

Polewa czekoladowa sposób przygotowania:

W radlu na lekkim ogniu, rozpuszczamy masło z reszta składników. Staramy się dobrze rozmieszać kakao i w zadnym wypadku nie dopuścić do zagotowania. Lekko ostudzona polewa rozprowadzamy równomiernie na nasze ciasto orzechowe (może być zaraz po upieczeniu). Orzechowiec jest gotowy do jedzenia po całkowitym wystudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation