Święta i uroczystości

na przyjęcie

Uwielbiam gotować:

Ciasto francuskie z oliwkami


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 słoik zielonych oliwek nadziewanych papryką (wypestkowanych)
1 roztrzepane jajko


1. Ciasto francuskie rozmrażam jeśli jest zamrożone. Rozłożony płat ciasta kroję na paski o szerokości oliwki.

2. Paskami ciasta obejmuję oliwki w taki sposób, że na środku każdego paska kładę oliwkę, owijam wstążkami ciasta z jednej i drugiej strony. Kładę następną oliwkę i znowu owijam ciastem.

3. Oliwki owinięte w ciasto kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nabijam na patyczki od szaszłyków. Smaruję wierzch roztrzepanym jajkiem.

4. Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200*C przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Podaję na zimno jako przekąskę.


Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation