Kuchnia

desery-ciasta-ciasteczka i inne

Tort makowy z kremem cynamonowym i żurawiną

Składniki (tortownica o śr. 22 cm):

Biszkopt makowy:

125 mąki pszennej
160 g suchego maku
100 g cukru pudru
5 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
Do nasączenia:

szklanka mocnej herbaty z cytryną
2 kieliszki likieru amaretto lub rumu
Krem cynamonowy:

500 g kremówki 36%
250 g mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego
50 g cukru pudru
2-3 łyżeczki cynamonu
100 g posiekanych migdałów
2 garście posiekanej suszonej żurawiny
Do dekoracji:

płatki migdałowe
żurawina

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając połowę cukru pudru. Żółtka ubić na jasną i puszystą masę z resztą cukru pudru i wodą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitej piany wlać powoli masę z żółtek i delikatnie wymieszać łopatką. Wciąż mieszając, stopniowo wsypywać mąkę z makiem. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej bułką tartą blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Krem cynamonowy:

Zimną kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połączyć z ubitą śmietaną. Dodać cynamon i krótko zmiksować. Odłożyć 1/3 kremu do dekoracji. Do pozostałej masy (2/3) dodać posiekane migdały i żurawinę. Delikatnie wymieszać.

Złożenie całości:


Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 herbaty wymieszanej z alkoholem i posmarować połową kremu z żurawiną i migdałami. Przykryć drugim blatem. Nasączyć go 1/3 ponczu i wyłożyć na niego resztę kremu z dodatkami. Przykryć trzecim blatem. Nasączyć go resztą ponczu i posmarować cienko kremem bez migdałów. Posmarować również boki tortu. Ciasto udekorować żurawiną i uprażonymi płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation