Kuchnia

ciekawe przepisy kulinarne

Comber jagnięcy z fasolką szparagową, pieczonymi pomidorkami i szaszłykami z fety, czerwonej cebuli i oliwek

dla 4 osób

2 combry (ok. 400 g każdy) jagnięce
1 drobno posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego świeżego oregano
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka posiekanych igiełek świeżego rozmarynu
100 ml oliwy extra virgin (z pierwszego tłoczenia)
sól
świeżo utłuczony czarny pieprz
dodatki:
120 g zblanszowanej zielonej fasolki szparagowej
4 pomidorki cherry upieczone ze świeżymi ziołami
70 g uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
1/2 czerwonej cebuli przekrojonej na ćwiartki i upieczonej w oliwie i świeżych ziołach
100 g sera feta pokrojonego w kostkę
8 dużych czarnych oliwek
8 dużych zielonych oliwek faszerowanych ostrą papryczką

Oczyść, umyj i osusz mięso. W dużej misce wymieszaj cebulę, czosnek, zioła i skórkę z cytryny z oliwą. Przełóż do niej mięso, dokładnie wymieszaj w marynacie i odstaw na dwie godziny. Wyjmij mięso z marynaty (zachowaj ją) i dopraw solą oraz utłuczonym w moździerzu pieprzem. Przełóż na brytfankę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C (możesz też użyć grilla z przykrywką). Piecz 12-16 minut ? czas pieczenia zależy od grubości kawałka mięsa, które po upieczeniu powinno być różowe w środku. Wyjmij z pieca i odstaw na 10 minut, żeby jagnięcina odpoczęła. Przygotuj szaszłyczki: na patyczki nabij oliwki, kawałki pieczonej cebuli, pomidorki i ser feta. Przygotuj fasolkę: na patelni na średnim ogniu rozgrzej marynatę i wrzuć do niej zblanszowaną fasolkę, przesmażaj chwilę, a następnie rozłóż na środku talerzy. Jagnięcinę pokrój na porcje i ułóż na fasolce. Posyp orzechami, dodaj szaszłyczki, a obok ułóż pieczone pomidorki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation