Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Produkty wskazane i zabronione dla osób z grupą krwi "A"

MIĘSA I DRÓB
Naj­ko­rzyst­niej­sze dla osób z grupą krwi A by­ło­by cał­ko­wi­te wy­eli­mi­no­wa­nie mięsa ze swo­jej diety.
Uni­kaj zwłasz­cza: ba­ra­ni­ny, cie­lę­ci­ny, dzi­czy­zny, gęsi, kacz­ki, kró­li­ka, serc, szyn­ki, wą­trób­ki, wie­przo­wi­ny, wo­ło­wi­ny, wo­ło­wi­ny mie­lo­nej.
RYBY I OWOCE MORZA
Jedz: dor­sza, kar­pia, ło­so­sia, ma­kre­lę, pstrą­ga, sar­dyn­kę, sieję, szczu­pa­ka, oko­nia, śli­ma­ki. Nie na­le­ży jeść ryb wę­dzo­nych.
Uni­kaj: flą­dry, ha­li­bu­ta, ho­ma­ra, kal­ma­ra, ka­wio­ru, kra­bów, kre­we­tek, ło­so­sia wę­dzo­ne­go, małży, morsz­czu­ka, muli, ostryg, ośmior­ni­cy, raków, sar­de­li, suma, śle­dzia, tuń­czy­ka, wę­go­rza.
NA­BIAŁ
Jedz: mleko so­jo­we, ser so­jo­wy.
Obo­jęt­ne: kefir – zsia­dłe mleko.
Uni­kaj: mleka w każ­dej po­sta­ci, lodów, masła, ma­ślan­ki, ser­wat­ki, sera brie, sera ca­mem­bert, sera gouda, serka wiej­skie­go.
OLEJE I TŁUSZ­CZE
Jedz: oleje tło­czo­ne na zimno w tym olej z oli­wek, olej z sie­mie­nia lnia­ne­go oraz z soi.
Uni­kaj: oleju ba­weł­nia­ne­go, oleju z ku­ku­ry­dzy, oleju kro­ko­szo­we­go, oleju z orzesz­ków ziem­nych, oleju se­za­mo­we­go.
ORZE­CHY I PEST­KI
Jedz: masło orze­cho­we, orzesz­ki ziem­ne, pest­ki dyni.
Uni­kaj: orze­cha bra­zy­lij­skie­go, orze­chów ner­kow­ca, pi­sta­cjo­wych.
RO­ŚLI­NY STRĄCZ­KO­WE
Jedz: czer­wo­ną soję, fa­so­lę aduke, azuki, czar­ną, pinto, zie­lo­ną, groch "czar­ne oczko".
Uni­kaj: fa­so­li cop­per, navy, ner­ko­wa­tej.
ZBOŻA
Wska­za­ne: ama­rant, gryka, kasza.
Uni­kaj: kieł­ków psze­ni­cy, otrę­bów psze­ni­cy, płat­ków z owo­ca­mi i ba­ka­lia­mi, psze­ni­cy, skro­bi, ziem­nia­ków.
CHLEB I GRZAN­KI
Jedz: chleb es­seń­ski i Eze­chie­la (można kupić w skle­pach ze zdro­wą żyw­no­ścią), chleb z mąki so­jo­wej, wafle ry­żo­we.
Uni­kaj: bułek z otrę­ba­mi pszen­ny­mi, chle­ba pszen­ne­go peł­no­ziar­ni­ste­go, chle­ba wie­lo­ziar­ni­ste­go, chle­ba z bia­łej mąki i z mąki ma­co­wej, chle­ba wy­so­ko­biał­ko­we­go, pum­per­ni­kla.
ZIAR­NA I MA­KA­RO­NY
Jedz: grykę, kaszę, ma­ka­ron ry­żo­wy, mąkę ry­żo­wą, mąkę żyt­nią, owies.
Uni­kaj: ma­ka­ro­nu gry­si­ko­we­go, ma­ka­ro­nu ze szpi­na­ku, mąki bia­łej, mąki ra­zo­wej pszen­nej.
WA­RZY­WA
Jedz: bo­twin­kę, bro­ku­ły, ce­bu­lę czer­wo­ną, ce­bu­lę hisz­pań­ską, ce­bu­lę żółtą, dynię, chrzan, cy­ko­rię, czo­snek, ka­la­re­pę, ka­pu­stę bez­gło­wą, kieł­ki lu­cer­ny, mar­chew, pa­ster­nak, pie­trusz­kę, por, rzepę, sa­ła­tę rzym­ską, szpi­nak.
Uni­kaj: ba­kła­ża­na, ka­pu­sty bia­łej i czer­wo­nej oraz ka­pu­sty chiń­skiej, oli­wek czar­nych i grec­kich, oliw­ki hisz­pań­skiej, pie­cza­rek, pa­pry­ki: czer­wo­nej, zie­lo­nej, żół­tej, po­mi­do­rów, ziem­nia­ków, ra­bar­ba­ru i szcza­wiu.
OWOCE
Jedz: ana­na­sa, bo­rów­ki, cy­try­ny, figi su­szo­ne, figi świe­że, grejp­fru­ty, wi­śnie, je­ży­ny, mo­re­le, ro­dzyn­ki, śliw­ki świe­że i su­szo­ne, żu­ra­wi­nę.
Uni­kaj: ba­na­nów, man­da­ry­nek, mango, me­lo­na, orze­chów ko­ko­so­wych, po­ma­rań­czy.
SOKI
Pij: sok z wiśni, mar­chwi, wi­no­gron, mo­re­li, śliw­ki, ana­na­sa, grejp­fru­to­wy oraz wodę (z cy­try­ną).
Uni­kaj: soku po­ma­rań­czo­we­go, soku po­mi­do­ro­we­go.
PRZY­PRA­WY
Jedz: czo­snek, imbir, słód jęcz­mien­ny, sos so­jo­wy.
Uni­kaj: ka­pa­rów, octu, pie­przu bia­łe­go i czer­wo­ne­go, pie­przu czar­ne­go mie­lo­ne­go, że­la­ty­ny.
HER­BAT­KI ZIO­ŁO­WE
Pij: aloes, echi­na­ceę, głóg, dziu­ra­wiec, ło­pian, owoc dzi­kiej róży, ru­mia­nek, imbir, ko­zie­rad­kę, wa­le­ria­nę, zie­lo­ną her­ba­tę, żeń-szeń.
Uni­kaj: czer­wo­nej ko­ni­czy­ny.
UŻYW­KI
Pij: czer­wo­ne wino, her­ba­tę zie­lo­ną, kawę bez­ko­fe­ino­wą.
Uni­kaj: co­ca-co­li, czar­nej her­ba­ty, li­kie­rów, na­po­jów ga­zo­wa­nych, piwa, wody Sel­ze­ra, wody so­do­wej.
DO­DAT­KI
Jedz: musz­tar­dę.
Uni­kaj: ket­chu­pu, ma­jo­ne­zu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation