Produkty wskazane i zabronione dla osób z grupą krwi "A"
MIĘSA I DRÓB
Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.
Unikaj zwłaszcza: baraniny, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.
RYBY I OWOCE MORZA
Jedz: dorsza, karpia, łososia, makrelę, pstrąga, sardynkę, sieję, szczupaka, okonia, ślimaki. Nie należy jeść ryb wędzonych.
Unikaj: flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, krabów, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, ostryg, ośmiornicy, raków, sardeli, suma, śledzia, tuńczyka, węgorza.
NABIAŁ
Jedz: mleko sojowe, ser sojowy.
Obojętne: kefir – zsiadłe mleko.
Unikaj: mleka w każdej postaci, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert, sera gouda, serka wiejskiego.
OLEJE I TŁUSZCZE
Jedz: oleje tłoczone na zimno w tym olej z oliwek, olej z siemienia lnianego oraz z soi.
Unikaj: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.
ORZECHY I PESTKI
Jedz: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
Unikaj: orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.
ROŚLINY STRĄCZKOWE
Jedz: czerwoną soję, fasolę aduke, azuki, czarną, pinto, zieloną, groch "czarne oczko".
Unikaj: fasoli copper, navy, nerkowatej.
ZBOŻA
Wskazane: amarant, gryka, kasza.
Unikaj: kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków z owocami i bakaliami, pszenicy, skrobi, ziemniaków.
CHLEB I GRZANKI
Jedz: chleb esseński i Ezechiela (można kupić w sklepach ze zdrową żywnością), chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.
Unikaj: bułek z otrębami pszennymi, chleba pszennego pełnoziarnistego, chleba wieloziarnistego, chleba z białej mąki i z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.
ZIARNA I MAKARONY
Jedz: grykę, kaszę, makaron ryżowy, mąkę ryżową, mąkę żytnią, owies.
Unikaj: makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki razowej pszennej.
WARZYWA
Jedz: botwinkę, brokuły, cebulę czerwoną, cebulę hiszpańską, cebulę żółtą, dynię, chrzan, cykorię, czosnek, kalarepę, kapustę bezgłową, kiełki lucerny, marchew, pasternak, pietruszkę, por, rzepę, sałatę rzymską, szpinak.
Unikaj: bakłażana, kapusty białej i czerwonej oraz kapusty chińskiej, oliwek czarnych i greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, pomidorów, ziemniaków, rabarbaru i szczawiu.
OWOCE
Jedz: ananasa, borówki, cytryny, figi suszone, figi świeże, grejpfruty, wiśnie, jeżyny, morele, rodzynki, śliwki świeże i suszone, żurawinę.
Unikaj: bananów, mandarynek, mango, melona, orzechów kokosowych, pomarańczy.
SOKI
Pij: sok z wiśni, marchwi, winogron, moreli, śliwki, ananasa, grejpfrutowy oraz wodę (z cytryną).
Unikaj: soku pomarańczowego, soku pomidorowego.
PRZYPRAWY
Jedz: czosnek, imbir, słód jęczmienny, sos sojowy.
Unikaj: kaparów, octu, pieprzu białego i czerwonego, pieprzu czarnego mielonego, żelatyny.
HERBATKI ZIOŁOWE
Pij: aloes, echinaceę, głóg, dziurawiec, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradkę, walerianę, zieloną herbatę, żeń-szeń.
Unikaj: czerwonej koniczyny.
UŻYWKI
Pij: czerwone wino, herbatę zieloną, kawę bezkofeinową.
Unikaj: coca-coli, czarnej herbaty, likierów, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.
DODATKI
Jedz: musztardę.
Unikaj: ketchupu, majonezu.
MA==