Kuchnia

dekoracje cukiernicze

Deser czekoladowy z fiołkami
Składniki na 4 porcje:

Tabliczka białej czekolady ( 100g)

Kubek mleka (250 ml)

3 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny

1 płaska łyżeczka żelatyny (lub agar-agar)

2 łyżki oczyszczonych kwiatów fiołka wonnego

Do dekoracji: kwiaty i listki fiołka
Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnego mleka i pozostawiamy do napęcznienia. W małym rondelku zagotowujemy mleko z połamaną na drobne cząstki czekoladą. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy odszypułkowane płatki fiołka i po dokładnym wymieszaniu rozdzielamy mus do czterech niedużych naczynek. Wstawiamy do lodówki by deser stężał. Przed podaniem deser ozdabiamy świeżymi listkami i kwiatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation