Kuchnia
Przepisy cz.3
Sernik z pierniczkami
Witajcie po Świętach :) Dziękuję za wszystkie życzenia :) Niestety nie mogłam podziękować za nie wcześniej, ponieważ ostatni tydzień nie oszczędzał mojego zdrowia. Jak rozłożyć się na amen, to czemu nie na święta? ;)
W podziękowaniu za te wszystkie ciepłe słowa pragnę Was zaprosić na pyszny, iście zimowy sernik. Z dodatkiem korzennej przyprawy i pierniczków. Do przepisu użyłam mojego sprawdzonego przepisu na masę serową. Pamiętajcie też, że do tego przepisu należy użyć prawdziwego, ciężkiego sera, aby pierniczki nie wypłynęły na wierzch. Ja użyłam tego - klik klik - i jak dla mnie jest niezastąpiony. Polecam :)
Spód:
* 160 g herbatników
* 90 g masła (stopionego)
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka cukru pudru
Masa serowa:
* 800 g sera
* 5 jajek
* 3 łyżki śmietany 18 %
* 1 szklanka cukru
* 1 budyń waniliowy
Plus
* 2 opakowania pierniczków w czekoladzie z powidłami śliwkowymi
Polewa:
* 100 g gorzkiej czekolady
* 5-6 łyżek kremówki
Ciasteczka mielimy blenderem lub rozkruszamy wałkiem. Dodajemy przyprawy, cukier i stopnione masło. Dokładnie mieszamy. Taką masą wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm i dociskamy aby spód był zwarty. Tortownicę wstawiamy na ok 15 minut do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę serową.
Jajka ubijamy z cukrem, a kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy ser. Miksujemy na najwyższych obrotach, a następnie dodajemy śmietanę i budyń (proszek). Miksujemy jeszcze ok 2 minuty.
Wyjmujemy tortownicę z lodówki i na spodzie z ciastek układamy dość ciasno pierniczki. Na pierniczki delikatnie wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 - 60 minut. Nie pozwalamy by góra zbytnio się spiekła, a po naciśnięciu na środek sernika ma on stawiać bardzo delikatny opór (jeśli nie przepieczemy sernika, będzie on delikatny i kremowy). Sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy sernik jest zimny, przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej topimy czekoladę ze śmietanką i mieszamy do chwili uzyskania jednolitej masy. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni sernika i odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego :)
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