Kuchnia

wypieki

Ciasto marchewkowe

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki

Wszystkie składniki wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
W misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do tortownicy i wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni, przez około 45 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Krem z serka kremowego:
300 g serka kremowego, lekko słonego, typu philadelphia (ja użyłam śmietankowego serka Turek)
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

Składniki kremu umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi. Rozkoszować się smakiem :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation