Kuchnia

wypieki

DROZDZOWKI SEROWE Z MALINAMI.


Ciasto:
250g mąki pszennej
8g drożdży świeżych
4 łyżki cukru
3 łyżki ciepłej wody
szczypta soli
3 małe jajka
150g miękkiego masła
Masa serowa:
300 g zmielonego sera białego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki miękkiego masła
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2-3 garście malin
Dodatkowo:
jajko do posmarowania

Z drożdży, odrobiny cukru i wody przygotować zaczyn, odstawić, aż drożdże zaczną pracować na ok. 15 min. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, jajka i przygotowany zaczyn z drożdży. Wymieszać mikserem (miksować ok. 12 min) , aż składniki połączą się w jednolitą masę. Po tym czasie dodawać stopniowo po trochu miękkie masło, ucierać, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Przygotować masę serową. Ser biały, jajko, cukry, masło i skórkę z cytryny zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, wymieszać i odstawić do lodówki na czas wyrastania ciasta. Wyrośnięte ciasto przemieszać, wstawić na 0,5-1 godz. do lodówki, by trochę stwardniało. Schłodzone ciasto wyjąć, rozwałkować w prostokąt i posmarować przygotowana masą serową. Na serze rozłożyć maliny. Dwa krótsze boki złożyć do środka, nakładając jeden na drugi. Przekroić wzdłuż na pół i na kolejne mniejsze kawałki – prostokąty. Formę o wymiarach 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrożnie przekładać każdy kawałek ciasta na blaszkę, jeden obok drugiego. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30-35 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation