Kuchnia

przepisy

Jajka faszerowane awokado | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 PORCJE:

4 jajka
1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
1 łyżka majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Do dekoracji: np. listki kolendry lub rzeżuchy

Do podania: 2 łyżki majonezu jogurtowego (1 łyżka majonezu wymieszana z 1 łyżką jogurtu naturalnego)

Opcjonalnie: 2 łyżeczki oliwy extra vergine i zrumieniony chleb

PRZYGOTOWANIE

Do garnka z ciepłą wodą włożyć jajka, przykryć i postawić na dużym ogniu do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować 4 i ½ minuty. Po upływie tego czasu garnek natychmiast zdjąć z ognia, wstawić do zlewu i zalać zimną wodą. Po ostudzeniu stłuc skorupkę i zostawić jajka w wodzie na kilka minut (dzięki temu będą łatwiej się obierać).
Z jajek wyciąć mniej więcej 1/3 część, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma powstać rynienka). Wyciętą część posiekać w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachować do wypełnienia farszem (można troszkę ściąć spód, gdyby jajko przewracało się na boki).
Czosnek i cebulkę oprószyć solą. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wyjąć miąższ i pokroić go w kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny lub limonki.
W miseczce delikatnie połączyć wycięte i posiekane jajka, czosnek, cebulkę, awokado, majonez i szczypiorek. Farsz nałożyć w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyć na półmisku. Udekorować listkami kolendry. Podawać z majonezem jogurtowym, pieczywem i/lub oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation