Kuchnia

Mniam

Pasta z cukinii i ciecierzycy

Składniki:
- 800 g cukinii / 2 cukinie
- 1 puszka cieciorki / 1/2 szklanki
- suchej ciecierzycy, namoczonej i ugotowanej
- 3 łyżki niedbale posiekanej pietruszki
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 ząbka czosnku, niedbale posiekanego
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/8 łyżeczki chili
- sól i czarny pieprz
- opcjonalnie do podania: oliwa z oliwek, natka pietruszki i pestki granatu

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Cukinie przekroić, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i piec przez 15 - 20 minut do czasu, aż się zrumienią.
Upieczone cukinie przekroić na pół, odlać nadmiar wody, który wyciekł na deskę. Następnie przełożyć wraz z resztą składników do naczynia blendera wysokoobrotowego typu Vitamix; lub włożyć do miski i zmielić blenderem ręcznym.
Gotową pastę schłodzić w lodówce, podawać na ulubionym chlebie z oliwą, pestkami granatu i pietruszką. Jeśli nie macie pod ręką owocu granatu to po prostu go pomińcie, równie dobrze smakuje bez niego.

Przepis pochodzi ze strony:
http://www.jadlonomia.com/2014/09/pasta-z-cukinii-i-ciecierzycy.html#more
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation