Kuchnia

Sweets

Pijany rodzynkowiec

Składniki

Biszkopt:
7 jajek,
szklanka cukru,
3 łyżki kakao,
5 łyżek mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Wkładka kokosowa:
5 białek,
szklanka cukru,
20 dag wiórek kokosowych,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem:
1 puszka ananasów,
2 budynie śmietankowe`duże,
5 żółtek,
łyżka mąki pszennej,
3/4 litry mleka,
0,5 szklanki cukru,
1 masło,
1 margaryna Kasia,
Rodzynki na wierzch:
40 dag rodzynek,
szklanka wódki czystej,
1/4 kostki margaryny,
2 czekolady mleczne,

pyszne ciasto z nutką alkoholu
Etapy przygotowania

1. Biszkopt: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać. Mąkę, kakao i proszek przesiać przez sitko delikatnie wymieszać i upiec, jak wystygnie przekroić na dwie części.

2. Wkładka kokosowa: białka ubić, utrwalić cukrem, dodać kokos, mąkę, proszek, delikatnie wymieszać i piec aż złapie złoty kolor.

3. Krem: z jedną puszkę ananasów odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki, w tej wodzie wymieszać dwa budynie z 5 żółtkami i łyżką mąki pszennej, 3/4 l mleka zagotować, dodać pół szklanki cukru i wymieszane budynie zagotować- wystudzić, masło i margarynę zmiksować dodawać po trochę kremu, na koniec pokrojone drobno w kostkę ananasy.

4. Przygotowanie rodzynek na wierzch: 40 dag rodzynek zalać wódką (najlepiej na noc) 1/4 kostki margaryny rozgrzać z dwoma tabliczkami czekolady mlecznej do tego dodać odsączone rodzynki i wymieszać razem.

5. Wykonanie: pół biszkoptu - pół kremu - wkładka kokosowa - krem - druga połowa biszkoptu - lekko wystudzone rodzynki w czekoladzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation