Kuchnia

owoce

Poziomka znana była już Starożytnym Rzymianom i hodowana głównie dla walorów dekoracyjnych a także jako lek moczopędny.

Zarówno owoce jak i liście poziomki mają szerokie zastosowanie - owoce zawierające ok 8% cukrów, wartościowe kwasy organiczne, węglowodany oraz bardzo dużo witaminy C, a także witaminy A, B1, B2, B6, E, H, PP i sole mineralne: wapnia, fosforu, kobaltu, zwłaszcza zaś żelaza, są bardzo smaczne i aromatyczne, używa się ich do wyrobu dżemów, konfitur, soków, syropów, służą do aromatyzacji likierów, wyrobu nalewek.

Wysuszone liście poziomki dają zdrowy i przyjemny w smaku napój pijany jako ciepły bądź schłodzony napar.

Dojrzałe poziomki rozgniecione i nałożone na skórę z piegami powodują ich długotrwałe zanikanie.

Woda poziomkowa nadaje skórze świeżość i delikatność, liść poziomki usuwa liszaje i krosty.

Inne nazwy poziomki to: czerwona jagoda i koziomka.

Źródła: "Dziko rosnące rośliny użytkowe" Jakub Mowszowicz: Warszawa 1975.



PRZYRODNICZEK .PL - blog przyrodniczy, krajoznawczy.: POZIOMKA POSPOLITA, POZIOMKA LEŚNA KWIATY POZIOMKI
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation