Kuchnia

ciasto - sernik

Sernik łączony
Składniki

Ciasto:
225 mąki tortowej
1 ml proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
30 ml masła
1 żółtko
około 150 ml mleka
Nadzienie z sera koziego:
250 g sera koziego
75 ml maki tortowej, przesianej
2 żółtka, 15 ml soku z cytryny
starta na tarce skórka z połowy cytryny
2 ml olejku waniliowego
250 ml śmietany, ubitej na sztywno
ubite na sztywno 2 białka
75 ml cukru
szczypta soli
Etapy przygotowania

1
Ciasto:
Do zrobienia ciasta użyj malaksera i dodaj do niego mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz masło. Wymieszaj składniki do momentu, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Następnie dodaj żółtko i połowę ilości mleka. Ponownie wymieszaj. Potem dodawaj po trochę resztę mleka do momentu, aż powstanie sztywne ciasto. Przykryj folią samoprzylegającą i odstaw do lodówki na około 20 minut. Posmaruj tłuszczem formę do pieczenia ze spodem o wymiarze 23 cm. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, wyłóż blaszkę, a następnie umieść w niej ciasto tak, aby sięgało jej brzegów. Teraz zrób pierwszą warstwę, która składa się z sera koziego.
2
Nadzienie z sera koziego:
Dobrze wymieszaj ser kozi z mąką. Ubijaj żółtka z cukrem mikserem elektrycznym do momentu, aż masa uzyska kremową konsystencję. Następnie dodaj ser z mąką i dobrze ubij. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz olejek waniliowy, dobrze wymieszaj. Potem dodaj bitą śmietanę i powoli dodawaj białka. Wylej masę do formy na ciasto i umieść we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C na 1 godzinę. Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwi. Zostaw sernik w piekarniku do ostygnięcia na około jedną godzinę. Nie martw się, sernik urośnie jedynie do polowy wysokości formy. Wyjmij ciasto i przy pomocy ostrego noża wytnij ciasto z formy. Teraz możesz przygotować górną warstwę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation