Kuchnia

ciasto - sernik

Sernik cytrynowo-kakaowy
Składniki na spód (tortownica ok. 23cm):
- 140 g kakaowych herbatników
- 70 g roztopionego masła
Połamane herbatniki włożyć do malaksera i rozkruszyć. Następnie wymieszać z roztopionym masłem. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić masą ciasteczkową. Wstawić na godzinę do lodówki.

Składniki:
- 750 g sera białego, mielonego sera
- 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka
- sok z 1 cytryny
- skórka z dwóch cytryn
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jaja

Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia. Masę wylać na przygotowany spód. Formę z zewnątrz owinąć folią aluminiową. Tak przygotowaną wstawić na blaszkę w piekarniku, która jest wypełniona wodą. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 150C. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation