Kuchnia

chleb, drożdżówki i inne

Jagodzianki z marcepanem
Ciasto:

600 g mąki pszennej typ 550
50 g cukru
7 g suszonych drożdży instant
50 g zimnego masła
2 jajka
300 ml letniego mleka
szczypta soli

Farsz:

500 g jagód
200 g marcepanu
3 łyżki cukru

Wierzch:

białko jajka

Lukier:

100 g cukru pudru
2-3 łyżki letniej wody


Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, suszone drożdże, rozbełtane jajka, sól.
W rondlu podgrzewmay mleko, aby było letnie. Wlewamy płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto mikserem przez ok. 5 minut.
Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej miksujemy, aż ciasto je wchłonie.
Elastyczne ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie jagody mieszamy z cukrem i kawałkami marcepanu.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8-9 części. Każdą z nich wałkujemy na mały prostokąt, wykładamy po ok. 2 łyżki nadzienia i zlepiamy ciasto jak pierogi.
Tak uformowane jagodzianki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte jagodzianki smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.
Studzimy na kuchennej kratce. W tym czasie cukier puder łączymy z letnią wodą. Powstałym lukrem dekorujemy jeszcze ciepłe jagodzianki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation