Kuchnia

desery

ROGAILIKI DROZDZOWE.

Składniki:

2 dag drożdży

4 łyżki ciepłej wody

3/4 szklanki mleka

1/2 kostki masła

4 łyżki cukru

szczypta soli

3 roztrzepane jajka

4 szklanki mąki

coś do nadziewania rogali: dżem, nutella

Rozetrzyj drożdże z wodą. Zagotuj mleko, zdejmij z ognia, rozmieszaj z masłem, cukrem i solą. Ostudź. Ostudzone mleko połącz z jajkami, drożdżami i mąką. Zagniataj przez 10 minut, a następnie odstaw do wyrośnięcia. Podziel ciasto na kilka części: jeśli chcesz mieć małe rogaliki, to na 5-6 części, a jeżeli wolisz większe, wystarczy 3. Następnie rozwałkuj każdą część na placek i podziel na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułóż nadzienie (nie za dużo) i zwijaj, zaczynając od podstawy. Zostaw do podrośnięcia. Tuż przed włożeniem do pieca, możesz posmarować rogaliki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz na złoty kolor w 150 stopniach. Przy pierwszej blasze trwa to ok. 30 minut, następne są gotowe szybciej.

Kilka uwag praktycznych:

Dobrze jest, żeby dżem, który wybierzesz, był dość zwartej konsystencji, bo inaczej będzie wypływał. Rogaliki na zdjęciu zrobiłam z konfiturą z róży oraz z dżemem porzeczkowym, obydwa były dość zwarte, a i tak popłynęły nieco. Ważne jest, aby nie dać za dużo drożdży, bo wtedy ciasto popęka. Dokładnie 2 dag! Można te rogaliki zrobić też na wytrawnie. Wtedy zamiast cukru dajemy więcej soli. Na wytrawnie można nadziać je np. cienkim plastrem boczku oraz suszoną śliwką. Aha! Ważne, żeby dżem miał zdecydowany smak, tak, aby dominował nad smakiem ciasta. Konfitura z róży jest idealna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation