Kuchnia

Palce lizać!

Sernik limonkowy na zimno

Składniki:
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki agrestowe
200g cukru
150g białej czekolady
150g herbatników
2 limonki
800g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
250g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:
1 galaretkę agrestową przygotować według przepisu na opakowaniu. Chłodną galaretkę wylać do płaskiego naczynia np. na duży, płaski talerz i wstawić do lodówki, żeby stężała.
1 galaretkę agrestową i 1 galaretkę cytrynową rozpuścić w 100ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
Białą czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Herbatniki rozkruszyć. (W tym celu najlepiej włożyć herbatniki do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć.)
Rozkruszone herbatniki połączyć z białą czekoladą i wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm). Wstawić do lodówki na około 30 min.
Wycisnąć sok z jednej limonki.
Twaróg zmiksować dokładnie z cukrem.
Rozpuszczone galaretki agrestową i cytrynową połączyć z serem (każdą galaretkę z 400g sera). Do cytrynowej galaretki wymieszanej z serem dodać 3 łyżki soku z limonki.
Słodką śmietanę ubić.
Po połowie śmietany dodać do obu kremów i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy najpierw żółty, potem zielony krem. Wstawić do lodówki.
Z galaretki zielonej na talerzu wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na wierzchu ciasta.
Pozostałą galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu i jak galaretka zacznie tężeć wyłożyć na górę ciasta.
Przyozdobić ciasto plastrami z drugiej limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation