Kuchnia

Przepisy

Przyjemność z pieczenia: Mini pączki serowe

Składniki:

1/2 kg twarogu
2 szklanki mąki pszennej ( "z małym czubkiem" )
4 jajka
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 - 4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka octu lub spirytusu
cukier wanilinowy

tłuszcz do smażenia
cukier puder

Twaróg zmielić.
Do twarogu dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
Rozgrzać tłuszcz do smażenia.
Zwilżyć ręce wodą i formować nieduże wielkości orzecha włoskiego "kuleczki" i ostrożnie wrzucać na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć w temp. 175 - 180 °C do momentu, aż zaczną brązowieć.
Po wyjęciu z tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym i odkładać do wystygnięcia.
Upieczone kulki serowe obsypać cukrem pudrem.

Mając dłonie zwilżone wodą nie musimy się martwić przyklejaniem ciasta do rąk.
Jeśli tzw. "kulki" będą wychodziły zbyt płaskie, nie trzeba się tym przejmować, w tłuszczu i tak zrobią się okrągłe.
Podczas smażenia pączuszki same się obracają, więc nie trzeba ich tak bardzo pilnować. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation