Kuchnia

tarty

Tarta gruszkowa z kremem migdałowym - Magazyn Kuchnia



Na 1 dużą formę do tarty lub 5-6 małych

Ciasto kruche:

250 g mąki
75 g mielonych migdałów
65 g cukru pudru
1 żółtko
140 g masła

Krem:

100 g masła
125 g cukru pudru
125 g mielonych migdałów
2 jajka
1 czubata łyżeczka mąki
3-4 gruszki

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z migdałami i usypujemy w kopczyk. Pośrodku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier, dodajemy żółtko oraz pokrojone masło. Ciasto wyrabiamy, krojąc nożem, aż będzie sypkie, a na końcu szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Następnie rozwałkowujemy schłodzone ciasto i wykładamy nim formę. Przygotowujemy krem, ucierając masło z cukrem. Dodajemy migdały, a potem - stopniowo - jajka i mąkę.
Napełniamy kremem formę wyłożoną ciastem i układamy w niej pokrojoną w plasterki gruszkę. Tartę zapiekamy w temperaturze 170°C przez 30 minut, aż uzyska złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation