Kuchnia

torty

TORT KAWOWO-RUMOWY

Składniki
Ciasto:

- 275 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 1 płaska łyżka zmielonej kawy
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 250 g masła
- 200 ml coca-coli
- 75 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki rumu + łyżka wody = do nasączenia ciasta
Krem:
- 200 g masła (kostka)
- 600 l mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 2 kieliszki rumu – 50 ml
- 50 g orzechów laskowych pokrojonych i uprażonych
- 100 g czekolady deserowej – pokrojonej na grubsze kawałki

Przepis
Ciasto: W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kawę, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40-50 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Krem:

3/4 mleka zagotować z cukrem, a do pozostałej części wsypać budynie i wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować wlać mleko z budyniem i pogotować do zgęstnienia (ok.1-2 minuty) Mieszać by się nie przypalił! Odstawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć dodając stopniowo ostudzony budyń. Ucierać dość długo – krem ma być gładki i puszysty. Pod koniec wlać rum i ucierać jeszcze przez ok. 5 minut. Włożyć masę do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie nasączyć rumem ciasto, wyłożyć masę i posypać pokrojoną czekoladą. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation