Kuchnia

Przepisy kulinarne

Składniki na surówkę z pora i kukurydzy (ok 4-8 porcji):
1 por
1 puszka kukurydzy
ok 100-150g sera żółtego
4-6 łyżek majonezu
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku
Pora pokrój w talarki, dodaj odcedzoną z zalewy kukurydzę, starty ser oraz pozostałe składniki i już.

Sugestie: Do surówki możesz dodać mniej lub więcej poszczególnych składników w zależności od własnych upodobań. Polecam też dodać pokrojone w kostkę lub ćwiartki jajko na twardo.

Wersja light: Majonez zastąp (całkowicie lub częściowo) gęstym jogurtem naturalnym. Możesz też wybrać majonez z obniżoną zawartością tłuszczu. Użyj świeżej kukurydzy (wcześniej ugotowanej) zamiast z puszki.

Pytanie: Czy kolor pora ma znaczenie?
Odpowiedź: Nie, ponieważ kolor pora zależy od jego odmiany. Ważne jest natomiast, aby por nie miał żadnych plam i zwiędniętych liści.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation