Kuchnia

Przepisy i nie tylko

jadłonomia · roślinne przepisy

Naleśniki z karobowym musem i malinami

Naleśniki
Składniki na około 8 naleśników:
•1 szklanka mąki
•1/3 szklanka zmielonych płatków owsianych
•1 3/4 szklanki mleka sojowego
•1 łyżka oleju
•na czubku noża szczypta sody
•szczypta soli
•łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
1.Płatki zmielić w młynku. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, sól, cukier i zmielone płatki. Wlać mleko i olej, wszystko energicznie wymieszać trzepaczką albo mikserem. Ciasto na początku będzie dość rzadkie, dlatego dobrze zostawić je na kwadrans, żeby zgęstniało.
2.Patelnię przed pierwszym naleśnikiem cienko posmarować olejem i wylać chochelkę ciasta. Rozprowadzić ciasto, smażyć z jednej strony następnie przewrócić naleśnika i smażyć z drugiej strony. Tak samo smażyć następne.

Składniki na karobowy mus:
•150 g suszonych daktyli, namoczonych przez przynajmniej godzinę w wodzie
•1/2 szklanki mleka roślinnego, u mnie orkiszowe
•4 łyżki karobu
•szczypta soli
•oraz dużo świeżych malin

Przygotowanie:
1.Namoczone daktyle odcisnąć i przełożyć do pojemnika blendera razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować na najmniejszych obrotach na gładki mus, odstawić do lodówki na pół godziny, żeby zgęstniał.
2.Musem posmarować naleśniki, posypać go świeżymi malinami i zjeść od razu. Równie dobrze smakuje na kanapce, francuskim toście albo z owsianką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation