Kuchnia

Duże ilości cukru na raz;)

Tarta z żurawinami
Ciasto:

200 g mąki
40 g cukru
150 g masła
500 g suchego grochu lub fasoli (do wstępnego pieczenia)


Krem:

250 g mascarpone
sok i skórka otarta z 2 limonek
150 g cukru
1 torebka cukru waniliowego (8 g)
2 jajka
200 ml ubitej śmietany
200 g suszonych żurawin


Dekoracja:

plasterki limonki
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z cukrem, doda-jemy 3-4 łyżki zimnej wody i pokrojone masło, siekamy nożem i szybko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min, potem rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wkładamy do natłuszczonej formy na tartę (śr. 26-28 cm). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na godzinę do lodówki. Przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem. Pieczemy przez 15 min w temp. 200°C (termoobieg: 180°C), potem wyjmujemy, usuwamy papier i groch. Zmniejszamy temp. do 160°C (termoobieg: 140°C). Robimy krem: mascarpone ucieramy z sokiem i skórką z limonek, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami, łączymy ze śmietaną. Na podpieczonym cieście układamy 3/4 żurawin, przykrywamy kremem i pieczemy 30 min. Studzimy, dekorujemy resztą żurawin i plasterkami limonki, posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation