Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

foremka w kształcie serca
170g masła
155g cukru pudru
odrobina soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 żółtka
310g przesianej mąki

Przygotowanie jest bardzo proste. Masło musimy rozpuścić i dodać do niego cukier puder. Po wymieszaniu dodajemy sól, ekstrakt waniliowy oraz żółtka. Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy ją a ciasto musimy w tej chwili ugnieść.
Dzielimy ciasto na dwie części (1/3 oraz 2/3). Większą część zabarwiamy barwnikiem spożywczym i ugniatamy dla każdego osobny kolor. W tym przypadku jest to 6 kolorów więc ciasto musimy podzielić na 6, ale możecie zrobić mniej kolorów.
Każdy kolor ma grubości 5mm więc całe serce będzie miało 3 cm. Gdy rozwałkujesz wszystkie kolory na 5mm grubości możesz teraz do miseczki dodać białko i łyżkę sody. Smarujemy ciasto i układamy warstwa po warstwie kolorami. Potem obklejamy pozostałym ciastem i wkładamy na trochę do lodówki. Gdy wyjmiemy smarujemy jajkiem o obtaczamy w posypce oraz pieczemy w 170 stopniach przez kwadrans. Sposób przygotowania możesz jeszcze zobaczyć na tym filmiku.

https://www.youtube.com/watch?v=I2yW_VONWco
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation