Hobby

Zdrowe

Zupa warzywna | abcZdrowie.pl

Składniki:

1 pierś z kurczaka,
pół butelki białego wina,
1 szklanka bulionu z kurczaka,
1 cebula,
2 marchewki,
kilka pieczarek,
kilka liści kapusty,
3 ząbki czosnku,
2 pomidory,
kilka łyżek sosu winegret,
szczypta tymianku,
szczypta oregano,
szczypta ziół prowansalskich,
1 liść laurowy,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól i pieprz.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie
Białka Węglowodany Tłuszcze Błonnik 144,99 kcal
9,52 g 6,74 g 4,85 g 45,05 g

Zupa warzywna z kurczakiem
Pyszna zupa warzywna z kurczakiem jest świetnym pomysłem na danie główne lub południową przekąskę.
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy z oliwek i dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Gdy nabierze brązowego koloru z każdej strony, wyjmij i odłóż na bok. Do tłuszczu zaś wrzuć posiekane cebulę i czosnek, po czym znów dopraw. Przemieszaj, po czym dodaj marchew i pomidory i ponownie dopraw. Poduś pomidory przez kilka minut, po czym dodaj pieczarki i zrób to samo. Po 5-8 minutach dodaj wino, wymieszaj i zmniejsz ogień. Pozostaw rondel bez przykrywki, aby wino mogło wyparować. Potem dodaj bulion, kapustę i z powrotem włóż kawałki kurczaka. Zostaw na wolnym ogniu, aby kapusta i pomidory zupełnie się rozpadły i mieszaj od czasu do czasu. Gdy wszystkie składniki będą już całkiem miękkie, dopraw solą i pieprzem oraz posyp pietruszką i nakładaj na talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation