Kuchnia

Przekąski

Bruschetta

Składniki:

• 1 bagietka pszenna
• oliwa z oliwek
• 3 ząbki czosnku
• kilka-kilkanaście pomidorków koktajlowych
• kilka czarnych oliwek
• 1 opakowanie sera feta
• kilka liści świeżej bazylii

Przygotowanie:

Na początek siekamy drobniutko czosnek i mieszamy go z dwoma łyżkami oliwy. Odstawiamy na bok i bierzemy się za krojenie bagietki – należy to robić pod lekkim skosem, dzięki czemu otrzymamy małe kromki.

Każdą kromkę smarujemy oliwą z czosnkiem, a następnie wszystkie przekładamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego do 220 st. C piekarnika na około 7-10 minut. Po tym czasie grzanki powinny być lekko złotawe.

W czasie, gdy bagietka będzie się piekła, kroimy pomidorki koktajlowe na ćwiartki, fetę w kosteczkę, a oliwki w plasterki. Gdy grzanki będą gotowe, wykładamy na nie pokrojone składniki i całość dekorujemy listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation