Kuchnia

Przekąski

Sałatka z papryką i suszonymi pomidorami

Składniki (około 4 porcje)

Kilka liści sałaty masłowej lub lodowej
1 żółta papryka
1 ogórek szklarniowy
pęczek szczypiorku
6-7 płatów suszonych pomidorów
łyżka zalewy z pomidorów*

Wykonanie:

Wszystkie warzywa płuczemy, ogórka kroimy w półplastry, sałatę siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę, szczypiorek tniemy nożycami. Pomidory wyciągamy z zalewy i kroimy w drobne paseczki, mieszamy z pozostałymi warzywami i dodajemy łyżkę zalewy z pomidorów.

Warunkiem wykorzystania zalewy z pomidorów jest jej w miarę korzystny skład, tj: oliwa z oliwek, zioła, ocet jabłkowy/winny, nie będzie nam przeszkadzał również regulator kwasowości, którym najczęściej jest kwas askorbinowy lub niewielki dodatek soli, który prawdopodobnie będzie na końcu składu. Ale jeśli zdarzy nam się kupić pomidory w zalewie, w skład której wchodzą nieznane nam dziwne substancje, to zróbmy sobie zwykły sos na bazie oliwy, soku z cytryny i ziół. A w ogóle to kupujmy tylko produkty, które nie budzą wątpliwości ;)

Sałatka nie potrzebuje soli!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation