Kuchnia

pasty do chleba

Pasta paprykowa

Niedawno znajoma z pracy przyjechała do mnie na pierdoły :) przywiozła ze sobą przepyszną pastę paprykową. Tak nam zasmakowała, że kolejnego dnia zrobiłam ją z 4 kg papryki :)

Pasta wychodzi dość gęsta, ale nie sucha. Odrobinę pikantna, słodko-kwaśna i .... paprykowa :)

Nadaje się jako dodatek do kanapek, dodatek do sosów pomidorowych, do makaronu, do dań z ryb, do ryżu. Możecie dodawać ją wszędzie, gdzie normalnie dodalibyście świeżej papryki. Na dniach zaprawię kolejne 4 kg, bo zimą papryka jest strasznie droga.

Składniki
2 kg czerwonej papryki

2 papryczki chili/lub więcej
1 koncentrat pomidorowy
40 ml octu
2,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4-5 łyżek cukru
Przeskanuj poniższy kod w swoim telefonie aby uzyskać listę składników

qr code ingredients




Przygotowanie
sos paprykowy
Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i białych błonek.

Papryczki chili myjemy i pozbywamy nasionek.

Do garnka wkładamy pokrojone papryki, wlewamy odrobinę wody i gotujemy przez 30 minut.

Następnie wszystko miksujemy blenderem. Ma powstać gęsty sos, ale gdzie nie gdzie mają być kawałeczki papryki.

Sos paprykowy gotujemy tak długo, aż zrobi się gęsty, coś jak ketchup.

Na sam koniec dodajemy ocet, sól, cukier, pieprz i ewentualnie jeśli nam mało ostre dodajmy jeszcze chili w proszku. Całość gotujemy przez 5 minut, przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation