Kuchnia

Kolorowa Kuchnia - Inspiracje

Tort czekoladowo-śliwkowy z kopem

Kakaowy biszkopt rzucany
Składniki :

6 dużych jajek
3/4 szklanki* cukru
1/3 szklanki gorzkiego kakao
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
szczypta soli

Sposób wykonania znajduje się tutaj

Śmietankowy krem budyniowy
Składniki:

2 opakowania(80g) budyniu śmietankowego
0,7l mleka
100g masła
szczypta soli
4 łyżki cukru

0,5l mleka wlać do garna razem z 3 łyżkami cukru, solą i doprowadzić do wrzenia, w pozostałej części mleka rozrobić budynie i powstałą masę wlać do gorącego mleka intensywnie mieszając by niepowstały grudki. Budyni powinien być bardzo gęsty.
Gotowy budyń przykryć folią spożywczą by ta dotykała jego powierzchni(zapobiegnie to tworzeniu się kożucha) i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć z łyżką cukru na puszystą i jasną masę, a następnie dodawać do niej po jednej łyżce zimnego budyniu każdorazowo dobrze go rozmiksowując. Gdyby krem był za gęsty i nawijał się na łopatki miksera można dodać 1-2 łyżki mleka.



Kakaowy krem śmietankowy
Składniki:

400ml śmietany 36%
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka żelatyny
2 łyżki gorącej wody

Dobrze schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy śmietana zacznie gęstnieć należy uważać by jej nie przebić i nie zrobić masła. Pod koniec ubijania dodać kakao i połączyć je z masą.
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, a po przestudzeniu dodać ją do śmietany i krótko wymieszać mikserem.

Waniliowy krem śmietankowy
Składniki:

400ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstrakty z wanilii
łyżeczka żelatyny
2 łyżki gorącej wody

Postępować tak samo jak w przypadku ww. kremu z tym, że zamiast kakao do śmietany dodać ekstrakt z wanilii.

Powidła śliwkowe*
Składniki:

0,5 kg śliwek z nalewki
0,5 szklanki** cukru
100 ml śliwowicy

Owoce rozdrobnić nożem na mniejsze cząstki i wraz z cukrem umieścić je na patelni teflonowej(lub innej nieprzywierającej). Smażyć, do momentu aż śliwki zmiękną i zaczną się rozpadać. Zajmie to ok. 30-40 minut.
Do lekko przestygniętej masy dodać śliwowicę i dobrze wymieszać.

Polewa
Składniki:

100g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki mleka
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru
łyżka masła

Mleko z kawą i cukrem zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić posiekaną czekoladę i masło. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa stanie się pięknie błyszcząca.
Odstawić do lekkiego stężenia

Nasączenie
Składniki:

200ml śliwowicy
50ml wody
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny

Cukier rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Wykonanie:
Biszkopt przekroić na 4 części, pierwszy blat nasączyć, wyłożyć na niego 1/4 powideł oraz krem budyniowy, ułożyć drugi blat, nasączyć, nałożyć powidła i kakaowy krem, przykryć trzecim blatem ciasta, ponownie nasączyć, powidła, krem waniliowy. Nakryć ostatnim blatem który również nasączyć.
Tężejącą polewę wylać na tort i delikatnie rozprowadzić.
Całość odstawić na 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Udekorować płatkami migdałów.

Jeśli komuś zależy na równych warstwach kremów na około tortu można go składać w zapiętej tortownicy. Wtedy nic nie będzie wyciekać i mieszać się ze sobą.

* - jeśli nie mamy owoców z nalewki można wykorzystać zwykłe powidła śliwkowe wymieszane z alkoholem
** - szklanka o pojemności 250ml
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation