Kuchnia

4.Torty i ciasta

Ciasto makowe z serkiem homogenizowany

Składniki na ciasto biszkoptowe:

5 jajek (osobna żółtka i białka)
3/4 szklanki* cukru
1 szklanka suchego maku
3/4 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorącej wody

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie wymieszać żółtka z olejem i gorącą wodą, dodawać cienką strużką do ubitych białek, cały czas miksując. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać mak i delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę, wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 – 180°C przez 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki i przeciąć na dwa blaty.

Składniki na masę:

1 kg serka waniliowego homogenizowanego
200g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej, jeżeli lubimy bardziej słodkie wypieki)
1 cukier z prawdziwą wanilią
1/3 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

słoik kwaskowatego dżemu (u mnie z owoców leśnych)
ok. 80g płatków migdałowych

Masło utrzeć na biały puch, małymi porcjami dodawać cukier puder. Następnie dodawać ser, cały czas ucierając na gładką masę.
Mleko zagotować, wlać do szklanki z żelatyną, dobrze wymieszać, aż się rozpuści. Gdy rozpuszczona żelatyna z lekko przestygnie, dodać parę łyżek masy serowej i wymieszać razem – zapobiegnie to robieniu się grudek. Żelatynę wlać do miski z masą i szybko zmiksować.
Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć połowę dżemu i równomiernie rozprowadzić. Na dżem wyłożyć 2/3 masy, wierzch masy posmarować dżemem i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch biszkoptu posmarować pozostałą masą.
Na suchej patelni uprażyć na złoty kolor płatki migdałowe. Udekorować nimi wierzch ciasta.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation