Kuchnia

słodkie wypieki

KOKOSANKI

Robione po raz pierwszy z pewnością zagoszczą u Nas na stałe, choć Narzeczony zarzeka sie, że za kokosankami, to On nie przepada...

Składniki na ok 18 - 20 ciasteczek:

3 białka
5 łyżek cukru
150 g wiórek kokosowych
szczypta soli
ew. 100 g mlecznej czekolady
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, wiórka i miksujemy razem jeszcze 2 minuty. Na blasze układamy pergamin i smarujemo go masłem. Łyżką robimy wysokie kupki zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Wkłądamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze ok 160 - 170 stopni ok 20 minut (trzeba patrzeć, kiedy są rumiane i nie pozwolić na zbytnie przypieczenie się. Czekamy ze zdjęciem ich z pergaminu aż będą zimne. Wersja podstawowa jest już gotowa. Czekoladomaniakom proponuję skropić zimne ciasteczka czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Pycha
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation