Kuchnia

Wegańskie

jadłonomia · roślinne przepisy: Ziemniaczane kotlety z sosem kokosowym

Składniki na około 6 - 8 kotlecików:
•400 g ziemniaków
•1 szklanka mrożonego zielonego groszku
•olej roślinny do smażenia
•sól
•1 łyżeczka czarnej gorczycy
•1 łyżeczka kuminu w ziarnach
•1/2 łyżeczki kuminu mielonego
•1/2 łyżeczki kurkumy
•1/4 łyżeczki chili
•sól i pieprz
•2 łyżki mąki ciecierzycowej
•2 łyżki wody

Składniki na sos:
•1/2 szklanki mleczka kokosowego, najlepiej tylko tej gęstej części
•4 łyżki posiekanej kolendry
•1 łyżka soku z limonki
•1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
•1/2 łyżeczki posiekanego świeżego chili
•sól

Przygotowanie:
1.Zagotować osoloną wodę w małym i średnim garnku. Ziemniaki dokładnie wyszorować i dodać do średniego garnka, gotować do miękkości. Groszek dodać do małego garnka i gotować 5 minut po czym błyskawicznie odcedzić i przelać zimną wodą z kranu - dzięki temu zachowa smak i kolor.
2.W międzyczasie przygotować sos - wszystkie składniki zblendować przy pomocy blendera i odstawić do lodówki.
3.Rozgrzać małą suchą patelnię i wsypać na nią gorczycę oraz kumin. Prażyć przez 30 sekund i błyskawicznie zdjąć z ognia, przesypać na talerzyk. Mąkę z ciecierzycy połączyć z wodą w niedużej szklance i odstawić.
4.Ugotowane ziemniaki odcedzić i delikatnie ostudzić. Obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski i przy pomocy praski do ziemniaków rozgnieść na puree. Dodać uprażone przyprawy, mąkę z ciecierzycy wraz z wodą, groszek oraz pozostałe przyprawy. Wszystko wymieszać dokładnie rękami, wyrobić na zwartą masę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
5.Formować nieduże kotleciki i smażyć na patelni z każdej strony po 3 - 4 minuty. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać z kokosowym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation