Kuchnia

kurczakowe roznosci

Tonkatsu czyli schabowy po japońsku

składniki na 4 porcje:

6-8 szklanek ryżu o krótkich ziarnach
180g polędwicy wieprzowej lub schabowego bez kości, pociętego na steki
sól i pieprz
olej do głębokiego smażenia

panierka:

6 łyżek mąki
2 ubite jajka
2 ½ szklanki bułki tartej
opcjonalnie: sezam, biały i czarny

cebulowo-jajeczne przybranie:

1 mała cebula
2 ½ szklanki wywaru dashi
7 łyżek mirinu
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 szczypiorki pocięte na 4 cm kawałki
6 ubitych jajek

przygotowanie:

Ugotuj ryż.

Utłucz kotlety tłuczkiem. Odetnij tłuszcz z brzegów aby uniknąć zwijania się mięsa podczas smażenia. Przypraw mięso pieprzem i solą, po obu stronach.

Obsyp kotlety mąką, zamocz w ubitym jajku i obtocz dobrze w bułce tartej. Odstaw na 2-3 minuty przed smażeniem.

Podgrzej dużą ilość oleju na patelni i smaż kotlety (pojedynczo) na średnim ogniu, aż do zbrązowienia (około 6 minut). Odkładaj na ręczniki papierowe do odsączenia z tłuszczu poczym potnij na paski o szerokości około 1 ½ cm.

W międzyczasie potnij cebule na krążki i na dużej patelni zeszklij na małej ilości oleju. Dodaj wywar dashi, mirin i sos sojowy i gotuj na małym ogniu. Dodaj szczypiorek.

Na końcu na wierzch wlej ubite jajka i zamieszaj jak będą się ścinać. Nie gotuj ich aż staną się twarde, muszą być ciągle lekko wodniste.

Podawaj na gorącym ryżu, polane sosem z patelni (kotlety powinny przykrywać połowę ryżu a sos powinien być polany na połowę kotleta i resztę ryżu).

http://slodkokwasny.com/przepisy/tonkatsu-czyli-schabowy-po-japonsku/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation