Kuchnia

przepisy

kurczak po cypryjsku
Składniki (2 porcje)

Garść natki
Garść listków bazylii
4 suszone pomidory ze słoika
2 ząbki czosnku
50g fety
Skórka otarta z 1 cytryny
2 filety z kurczaka
Oliwa
Przygotowanie

Natkę, bazylię i pomidory drobno posiekaj. Wrzuć do miseczki, skrop oliwą, posyp sporą szczyptą pieprzu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
Do miseczki dodaj pokruszoną fetę i skórkę startą z cytryny, ponownie wymieszaj.
Ułóż filety na desce do krojenia, małym nożem ostrożnie wytnij w nich kieszonki.
Wypełnij kieszonki nadzieniem, uklep je i spróbuj zamknąć kieszonkę (tylko tak, by farsz nie wysypywał się zbyt łatwo).
Rozgrzej sporo oliwy na patelni z powłoką nieprzywierającą, ułóż na niej filety (farszem do góry).
Zmocz pod kranem zmięty kawałek papieru do pieczenia, rozprostuj go i nakryj nim filety.
Filety będą się smażyły około 15 minut – ważne, aby co jakiś czas potrząsać patelnią, aby się nie przypaliły. Po 7 minutach odwróć je na drugą stronę i ponownie przykryj papierem do pieczenia. Po kolejnych 5 znowu przewróć – chodzi o to, aby nie przypalić farszu, a ładnie zrumienić kurczaka z drugiej strony.
Podawaj filety w całości lub pokrojone w plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation