Kuchnia

NA SŁoDKO

Wilgotny sernik na kruchym spodzie, polany gęstym sosem żurawinowym.


Wilgotny sernik na kruchym spodzie, polany gęstym sosem żurawinowym. Jest śmietankowy i delikatny w smaku. Chrupiący spód składa się z podłużnych biszkoptów do tiramisu zmielonych z migdałami, nadzienie zawiera dwa rodzaje serów, polewa z czerwonych owoców dodaje świeżości. Jest pyszny, wilgotny i się nie kruszy. Wolno pieczony w niskiej temperaturze. Polecam bardzo!





100 minut + 2 godz. do ostygnięcia




Potrzebujesz

Spód

100 g podłóżnych biszkoptów do tiramisu

100 g masła

100 g płatków migdałowych





Masa sernikowa

250 g ricotty
250 g twarogu zmielonego dwukrotnie
200 ml śmietany 15%
3 jajka
100 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru waniliowego

1 laska wanilii
1 limonka





Sos żurawinowy

250 g żurawiny

80 g cukru

100 ml czerwonego porto





Dekoracja

1/2 szklanki tartej białej czekolady

Przygotowanie

W rondelku rozpuścić masło na małym ogniu. Ciasteczka i płatki migdałowe przełożyć do blendera, zalać masłem i zmiksować. Przełożyć do formy z klamrą o średnicy 18 cm. Ucisnąć dnem szklanki i włożyć do lodówki.





Nagrzać piekarnik do 150 st. W misce utrzeć jajka z cukrem. Dodać ricottę, twaróg i śmietanę, wymieszać. Dosypać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Limonkę przeciąć na pół i wycisnąć sok. Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać nożem nasionka. Dodać do masy i całość wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. Masę sernikową przelać do formy wyłożonej ciasteczkami. Wsunąć do piekarnika na 80 minut i upiec na złoty kolor. Odstawić na dwie godziny do ostygnięcia.





W rondelku zagotować żurawinę z cukrem i porto. Zmniejszyć ogień i duśić przez 15 minut. Zdjąć z ognia do ostygnięcia. Sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy, na wierzch wyłożyć sos żurawinowy i posypać białą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation