Kuchnia

Dukan

DUKANOWSKA BUŁKA TARTA
Tutaj znalazłam przepis na bułkę tartą i tak sobie pomyślałam, że zrobię własną. Nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła własnych zmian :) Znudziły mi się już piersi w jajku czy w cieście naleśnikowym. Zachciało mi się piersi w panierce! Bułka jest łatwa do zrobienia, tylko trzeba dzień wcześniej upiec bułeczki, które zetrzemy na bułkę. Zrobiłam od razu z większej ilości, żeby starczyło na dłużej. Dodanie czosnku i natki pietruszki do bułki tartej powoduje, że panierka wychodzi bardzo smaczna. Możecie tworzyć swoje kompozycje, mnie ta najbardziej podpadła do smaku.



Składniki:

24 łyżek otrąb owsianych (lub 16 łyżek owsianych i 8 łyżek pszennych)
4 jajka
8 łyżek mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
czosnek granulowany
suszona natka pietruszki, oregano, bazylia (wg uznania)



Z otrąb, jajek, mleka i proszku do pieczenia wyrobić ciasto. Nakładać na blachę, tworząc bułki. Piec 15-20min w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ostudzić i wysuszyć.

Wysuszone bułki zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać czosnek granulowany, natkę pietruszki i sól (dodałam po 1 łyżce stołowej czosnku i pietruszki). Dokładnie wymieszać.

Jeśli macie dukanowski ser żółty, który Wam się już przejadł, wysuszcie go i również zetrzyjcie do bułki tartej.

Przechowywać w szczelnym słoiku w chłodnym i ciemnym miejscu.

Bułkę należy zużyć w przeciągu miesiąca (jeśli dodaliście świeży czosnek lub ser)-dwóch.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation