Święta i uroczystości

wielkanoc

Naturalne barwniki do jajek wielkanocnych
Brązowy, brunatny
Brązowy, brunatny kolor jajek otrzymasz z łupin cebuli. Jest to najbardziej popularny sposób naturalnego malowania jaj. Do garnka wrzuć dużo łupin cebuli zalej wodą, dodaj łyżkę octu i soli, doprowadź do wrzenia. Do gotującej się wody wrzuć jajka i gotuj przez 15-20 minut.

Czerwony
Jeżeli zamiast łupin zwykłej, białej cebuli użyjesz łupin czerwonej cebuli uzyskasz jajka o czerwonym zabarwieniu.

Różowy
Pisanki różowe otrzymasz dzięki burakom. Do garnka wlej wodę, dodaj łyżkę soli i octu oraz startego na drobnej tarce buraka. Całość doprowadź do wrzenia. Do jeszcze gorącego wywaru włóż delikatnie jajka ugotowane na twardo. Intensywność barwy pisanek zależy od czasu trzymania jaj w wywarze.

Niebieski
Choć może wydawać to się dziwne ale niebieski kolor można uzyskać z czerwonej kapusty. ½ główkę czerwonej kapusty pokrój, wrzuć do garnka i gotuj przez 30 minut. Kapustę przecedź przez sitko. Wodę zlej do miski. Kapustę możesz wykorzystać do bigosu lub sałatki. Do wody powstałej z gotowania kapusty dodaj łyżkę octu i soli. Do wody włóż ugotowane na twardo jajka i zostaw do uzyskania pożądanego odcienia, intensywna barwa wymaga całonocnego leżakowania.

Żółty
Żółty odcień uzyskasz dzięki kurkumie. 4 łyżeczki przyprawy zalej wrzątkiem, dodaj łyżkę octu i soli i włóż ugotowane na twardo jaja. Zostaw na około dwie godziny.

Zielony
Zielone jajka uzyskasz gotując jajka przez 15-20 minut w wodzie z dodatkiem trawy, szpinaku lub kory brzozowej.

Czarny
Przed Wielkanocą warto wybrać się na spacer nad brzeg jeziora czy rzeki i nazbierać szyszek olchy. Jajka gotowane przez 15-20 minut wraz z szyszeczkami olchy nabiorą ciemnej barwy.

Brązowy
Jeśli gdzieś w szafce kuchennej stoi zwietrzała kawa mielona, której brak aromatu zniechęca do pica nie wyrzucaj jej. Możesz nią zabarwić jajka. Wystarczy że do wody, w której gotują się jaja dodasz 2 czubate łyżki kawy, łyżkę octu i soli. Jajka gotuj 15-20 minut.

Gotowe, kolorowe pisanki natrzyj skórką słoniny, masłem, olejem lub oliwą. Dzięki temu będą miały piękny połysk.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation