Kuchnia

przystawki

Przekładaniec szpinakowy z łososiem
Taki przekładaniec na pewno przyciągnie wzrok potencjalnego konsumenta. Zielone blaty z białym nadzieniem z serka oraz różowy łosoś doskonale komponują się zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym. Podobne smaki łączyłam już kilka razy np. tu lub tu więc dzisiejsza przystawka tak naprawdę niczym się nie wyróżnia. Jest to tylko kolejna forma zaserwowania tego dania.



Źródło

Składniki na ciasto:

3 jajka
1/4 łyżeczki soli
50 g stopionego masła
115 g mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g szpinaku ugotowanego, drobno posiekanego i odsączonego
25 g startego parmezanu

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jajka rozdzielić. Żółtka zmiksować, dodać do nich stopione masło. Białka ubić na sztywno z solą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowo-maślanej. Na koniec ostrożnie połączyć ze szpinakiem, ubitymi białkami i parmezanem. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki o wymiarach 40 /27 cm i wstawić do piekarnika na 15 min. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i pokroić na 3 lub 4 pasy.

Składniki na nadzienie:

200 g serka kremowego
200 g wędzonego łososia
po 1 łyżce posiekanych pietruszki, koperku, szczypiorku
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Łososia pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z serkiem i ziołami.(Można dodać łyżkę musztardy i odrobinę soku z cytryny). Tak przygotowanym nadzieniem posmarować biszkoptowe blaty. Dobrze przycisnąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation