Kuchnia

4_Kuchnia_MIĘSNA_

Serowo-czosnkowa piers z kurczaka.

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka,
2-3 ząbki czosnku,
ser pleśniowy z niebieską pleśnią (np. Lazur),
serek typu Almette (lub Twój Smak),
masło,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz.

Wykonanie:

Pierś kurczaka dzielimy na dwie częsci i dobrze rozbijamy. Trzeba to robić ostrożnie, aby nie podziurawić mięsa. Pomaga w tym np. tłuczenie przez folię.

Rozbite mięso solimy i pieprzymy z obu stron, a później smarujemy zmiażdżonym czosnkiem. Następnie smarujemy je serkiem Almette i składamy na pół. Dobrze dociskamy brzegi kotleta. Można się wspomóc białkiem jaja przy ich zlepianiu.

Na patelni rozgrzewamy olej, kłądziemy kotlet i smażymy z obu do zrumieniania. W połowie tej czynności oprószamy lekko ziołami prowansalskimi.

Teraz czas na sos serowy: na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Wkruszamy ser pleśniowy i dodajemy łyżkę Almette. Podgrzewamy razem przez kilka minut, ciągle mieszając, aż składniki ładnie się ze sobą połączą, a sos osiągnie apetyczną ciągnąco-lejącą konsystencję.

Sosem polać gotowy już kolet. Ja ozdabiam nim także aktualny warzywny dodatek do obiadu. Podajemy np. z kalafiorem i ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation