Design

Design

Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki, 25 dag masła, 25 dag kwaśnej gęstej śmietany, szczypta soli, gruby cukier do obaczania.
Mąkę posiekać nożem z masłam, aż zacznie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciastko i schłodzić w lodówce. Po wyjęciu cienko rozwałkować na blacie. Pokroić w długie paski i nawijać na formę do rurek wysmarowaną masłem. Rurkę obtoczyć w cukrze i upiec. W przepisie nie bylo podanej tem. pieczenia, swoje rurki piekłam w 200 stopniach C, około 20 minut. Z tego przepisu wychodzi około 40 sztuk.

Składnik na krem: 6 listków żelatyny (u mnie 4 łyżeczki żelatyny w proszku), 4 jaja, 75 g cukru, 1 mała butelka szampana (0,2 l ), 1 łyżka soku z cytryny, 150 g kremówki.

Żelatynę rozpuścić w wodzie. Żółtka oddzielić od białek. Białka wstawić do lodówki a żółtka utrzeć z cukrem na gładki krem. Stopniowo dodawać sok z cytryny i szampan cały czas ucierając. Połączyć żelatynę z kremem, na początek dodać dodać 2-3 łyżki kremu do żelatyny a następnie wymieszać z resztą kremu. Ubić osobno białka i kremówkę. Najpierw kremówkę, a następnie pianę z białek dodać do tężejącego kremu. Krem przykryć i wstawić do lodówki. Po około 30 minutach kiedy krem stężeje, ale będzie jeszcze miękki, można nadziewać nim upieczone i wystudzone rurki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation