Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Jak zrobić jajko po benedyktyńsku (jajko w koszulce)? | Kuchnia w formie
Składniki (na 1 porcję):

1 jajko
0,5 litra wody (0,5 litra wody na każde jajko, jeśli gotujesz więcej jajek, użyj odpowiednio więcej wody)
1 łyżka octu (1 łyżka na 0,5 litra wody, jeśli gotujesz więcej, użyj odpowiednio więcej octu)
2 garści mieszanki sałat
2-3 truskawki
biały, niewędzony oscypek
truflowy ocet balsamiczny
oliwa truflowa
sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Jajko dokładnie umyj.
Zagotuj wodę z octem.
Jajko ostrożnie wbij do filiżanki,uważając, aby żółtko się nie rozlało – musi być całe (jeśli się rozleje, użyj kolejnego jajka)
Zamieszaj wodę łyżką, aby utworzyć wir.
Filiżankę z jajkiem przechyl tuż nad taflą wody, aby jajko wpadło w wytworzony wir.
Jajko powinno samo się wówczas ukształtować, zawsze można pomóc sobie łyżką, zgarniając białko na żółtko.
Gotuj jajko przez 4 minuty (jeśli gotujesz więcej jajek, skróć czas gotowania do 3,5 minut, gdyż chwilę zajmie Ci wyciąganie).
Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij jajko i osusz je na papierowym ręczniku.
Sałatę wymieszaj z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami, plasterkami oscypka. Skrop oliwą truflową (jeśli nie lubisz, użyj zwykłej). Na środek daj jajko w koszulce. Całość skrop truflowym octem balsamicznym. Dopraw solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation