Kuchnia

DIETETYCZNE

Ekspresowe kotleciki z ciecierzycy czyli FALAFELE (w wersji pieczonej!) | Zdrowe przepisy Pauliny Styś

Składniki na trzy porcje:
Sucha ciecierzyca (cieciorka) - szklanka
Cebula - pół średniej sztuki
Czosnek - dwa ząbki
Natka pietruszki (posiekana) - 3-4 łyżki
Siemię lniane - łyżka
Przyprawy: sól, chili, słodka papryka, tymianek

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez noc.
Tuż przed przygotowaniem wodę odcedzamy i do cieciorki dodajemy pozostałe składniki.
Całość miksujemy z pomocą blendera na jednolitą masę.
Z masy formujemy spłaszczone kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kotleciki pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 190˚C.

Falafele doskonale komponują się zarówno ze wszystkimi kaszami jak i ryżem, dlatego też wybór dodatków uzależniony jest od osobistych preferencji ;)


Ja kotleciki podałam z ryżem naturalnym oraz gotowanymi buraczkami - i dla takiej porcji obiadowej wyznaczone zostały poniższe wartości odżywcze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation