Kuchnia

Przepisy

Lekkie ciasto z kiwi

Biszkopt:
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżeczce cukru i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy żółtka i resztę przesianych składników. Biszkopt wylewamy na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy wcześniej sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka.

Masa serowa x2:
- 1 galaretka o smaku kiwi
- 35 dag twarogu sernikowego
- szklanka śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki gorącej wody. Studzimy. Śmietankę ubijamy. Ser mieszamy z cukrem, dodajemy po odrobinie tężejącej galaretki. Gdy składniki się wymieszają dodajemy śmietankę. Masę wykładamy na biszkopt i równamy powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki, by masa stężała.

Ponadto:
- 1 galaretka o smaku kiwi

Galaretkę rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu. Gdy zacznie się ścinać, wylewamy na masę serową. Chłodzimy w lodówce. Przygotowujemy druga porcję masy serowej i postępujemy zgodnie z instrukcją podaną wyżej.

Dekoracja:
- 4 owoce kiwi
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1galaretka o smaku kiwi

Galaretę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody. Studzimy. Śmietankę ubijamy i mieszamy z tężejącą galaretką. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Masą śmietankową i owocami ozdabiamy ciasto.
Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation