Kuchnia

do chleba i zamiast chleba

Waniliowy budyń jaglany | Kwestia Smaku

Składniki
2 porcje

1/2 szklanki kaszy jaglanej (2 szklanki ugotowanej)
1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego w wersji wegańskiej)
1 szklanka soku jabłkowego
2 łyżki miodu
wanilia z 1/2 laski
sok z 1/2 cytryny
1 jabłko
rodzynki lub posiekane i zrumienione orzechy włoskie
opcjonalnie jogurt

Przygotowanie

Kaszę wsypać do rondelka i wlewając gorącą wodę z kranu płukać energicznie mieszając dłonią, do czasu aż woda będzie klarowna. Odcedzić, wlać mleko, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 8 minut do miękkości kaszy, aż wchłonie cały płyn.
Ugotowaną kaszę przełożyć do stojącego pojemnika blendera, dodać sok jabłkowy, 1 łyżkę miodu i długo oraz cierpliwie miksować aż powstanie gładki mus.
W miseczce wymieszać pozostałą 1 łyżkę miodu z ziarenkami wyskrobanymi z przepołowionej wzdłuż wanilii oraz z sokiem z cytryny. Następnie dodać pokrojone na słupki nieobrane jabłko oraz rodzynki jeśli używamy, wymieszać.
Budyń wyłożyć do talerzy, na wierzch położyć jabłka wraz z powstałym syropem, posypać zrumienionymi orzechami włoskimi jeśli używamy. Można podawać z kleksem jogurtu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation