Kuchnia

am, am

Puszyste jagodzianki
Składniki:

1/2 szklanki cukru
4,5 - 5 szklanki mąki
2 szklanki mleka
szczypta soli
50g masła
50g drożdży (świeżych)
300g jagód
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć, rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka. Dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Do rondelka wlać pozostałe mleko i wrzucić pocięte na kawałki masło. Na wolnym ogniu podgrzać mleko i roztopić masło. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i wyrośnięty zaczyn. Wlać mleko z masłem i wyrobić ciasto tak aby było jednolite. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do miski, wsypać cukier puder i mąkę ziemniaczaną - delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na części, rozwałkować i na środku położyć jagody. Bułeczki zakleić i formować w dłoniach, a potem na stolnicy delikatnie (nie ściskając) energicznie uformować owalny kształt.
Bułeczki ułożyć obok siebie w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180°C przez 20-30 minut, aż się ze złocą. Po upieczeniu wyciągnąć jagodzianki z piekarnika, przykryć wilgotną ściereczką do ostudzenia. Podawać polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation